61 ZAHTJEVI PROSVJEDA

61.1 Obavještavanje prosvjedovanika

(a) Jedrilica koja namjerava prosvjedovati mora obavijestiti drugu jedrilicu u prvoj mogućoj prigodi. Kada se prosvjed odnosi na incident u području natjecanja u koji je ona umiješana ili ga vidi, ona mora doviknuti “Protest” u prvoj mogućoj prigodi i uočljivo istaknuti crvenu zastavu u prvoj mogućoj prigodi. Ona mora isticati zastavu dok se ne prestane natjecati. Međutim,

(1) ako je druga jedrilica toliko udaljena da je ne može čuti, jedrilica koja prosvjeduje ne mora doviknuti ali mora drugu jedrilicu obavijestiti u prvoj mogućoj prigodi;

(2) ako je trup jedrilice koja prosvjeduje kraći od 6 metara, ona ne mora istaknuti crvenu zastavu;

(3) ako je u incidentu došlo do štete ili ozljede koja je očita umiješanim jedrilicama i jedna od njih namjerava prosvjedovati, zahtjevi ovoga pravila na nju se ne primjenjuju, ali ona mora pokušati obavijestiti drugu jedrilicu do vremenskog ograničenja prema pravilu 61.3.

(b) Regatni odbor ili odbor za prosvjede koji namjerava prosvjedovati protiv jedrilice mora je obavijestiti čim je prije moguće. Međutim, ako se prosvjed odnosi na incident kojeg je odbor uočio u području natjecanja, on mora obavijestiti jedrilicu nakon natjecanja (jedrenja) do vremenskog ograničenja prema pravilu 61.3.

(c) Ako odbor za prosvjede odluči prosvjedovati protiv jedrilice prema pravilu 60.3(a)(2), on je mora obavijestiti čim je prije moguće, obustaviti saslušanje u tijeku, nastaviti kako zahtijevaju pravila 61.2 i 63, i saslušati izvorni i novi prosvjed zajedno.

61.2 Sadržaj prosvjeda

Prosvjed mora biti napisan i navoditi

(a) prosvjedovatelja i prosvjedovanika;

(b) incident, uključujući gdje i kada se dogodio;

(c) bilo koje pravilo za koje prosvjedovatelj vjeruje da je prekršeno; i

(d) ime predstavnika prosvjedovatelja.

Međutim, ako je udovoljen uvjet (b), uvjetu (a) može se udovoljiti u bilo koje vrijeme prije saslušanja, a uvjetima (c) i (d) može se udovoljiti prije ili tijekom saslušanja.

61.3 Vremensko ograničenje za prosvjed

Prosvjed jedrilice, regatnog odbora ili odbora za prosvjede o incidentu uočenom u području natjecanja mora se dostaviti u ured regate unutar vremenskog ograničenja navedenog u uputama za jedrenje. Ako to nije navedeno, vremensko ograničenje je dva sata nakon završavanja posljednje jedrilice u natjecanju (jedrenju). Ostali prosvjedi regatnog odbora ili odbora za prosvjede moraju se dostaviti u ured regate najkasnije dva sata nakon što odbor primi obavijest koja je temelj za prosvjed. Odbor za prosvjede mora produljiti vrijeme ako za to postoji dobar razlog.